Защо е важно да не ни е страх от пилинга и как да разберем кой е подходящия за нас?

Този месец, решихме да говорим с д-р Мариела Хитова за страха от пилинг процедурите и да развенчаем митовете около тях.  И както с всичко, което правим в името на здравето и красотата си, така и при пилингите се оказва, че в ръцете на добрия специалист страхът е излишен.

Д-р Мариела Хитова:

„Пилинг“ произлиза от английския глагол “to peel“, който означава “беля се, лющя се“. Това е най-старата козметична процедура, известна от древността, но безспорно актуална и днес.

Като за начало трябва да различим трите вида пилинг, които се предлагат. Това са: химичен, лазерен и механичен. Всеки един от тях, дава различни резултати  и преди да пристъпим към, който и да било от трите, трябва да сме запознати с действието и ефекта му.

Най-елементарeн е механичният – микродермабразио. Неговото действие цели да освежи кожата и да премахне грубия слой, който запушва порите отдолу.

По-голям и видим ефект можете да видите при химичния пилинг. Той предизвика излющване на увредения повърхностен слой и води до намаляване на фините линии и бръчки. Освен това редуцира пигментацията, третира  акнето и подобрява вида на белези и стрии.

Това, което трябва да знаем за химичните пилинги, е че те са разделени на няколко основни групи според дълбочината на проникване на пилинг агента: повърхностен, средно дълбок, дълбок и депигментиращ.

При пилингите се използват различни киселини: гликолова, салицилова, млечна, пирувикова, плодови ензими, трихлороцетна, карболова. Степента на лющене след процедура е фактор, който най-често притеснява пациентите. Той е различен при всеки вид пилинг. От значение е типа кожа, количеството и вида на използвания химичен препарат, както и продължителността.

Често ме питат при какви състояния не се препоръчват пилинги. Обикновено това са хора, които имат алергия към пилинг агента, бременност и кърмене, активен херпес, различни екземи и дерматити, розацея, някои автоимунни заболявания, както и конюнктивити. Важно е да запознаете подробно дерматолога си с здравния ви статус и преди да пристъпите към пилинг процедура, той да е наясно с всичко, така че да съобрази дали процедурата е подходяща за вас.

Държа да развенчая няколко мита свързани с пилингите – към пилингите не съществува привикване и може да се извършват върху всякакъв вид кожа (мазна, суха, смесена), както и при всеки фототип. Може да се прилагат на всички участъци от тялото, еднакво успешно и при двата пола. Освен това вече има пилинги и за летния сезон, което прави тази процедура подходяща за приложение по всяко време на годината.

Изхождайки от дългогодишната си практика и опит, безспорен мой фаворит и най-ефикасен метод е лазерният пилинг, както  и фракционираната радиочестота. Много пациенти се страхуват, но напълно безпочвено от тези два вида манипулации. В ръцете на добре обучен и опитен дерматолог лазерният и радиочестотоният фракселен пилинг са пътят към забележителния резултат, за който всяка жена мечтае.

Непосредствено след приложението им, може да се направи допълнителна процедура с колаген или хиалуронова киселина, както и да се нанесат  различни медикаменти, които чрез т.нар. drug absorption достигат в дълбоките слоеве на кожата, където е таргетното им действие при различни състояния. Така се постигат забележителни резултати – видимо подмладена и сияйна кожа.

Препоръчвам, пилингите да се редуват за по-добър ефект. Те не са взаимно изключващи се, а напротив. С комбинирането им ще постигнете максимално добри резултати.

Съветвам всяка дама, която е решила да освежи кожата си с някой от вариантите на пилинг процедури да сподели с дерматолога си притесненията и очакванията си и заедно да изберат вариант.

Преодолейте страховете си, но бъдете разумни! Опитайте подходящия за вас пилинг и вярвам ще останете доволни!