Въпроси за „Genica News“ – брой 1-ви Април 2021

  1. Каква е последната актуална концепция в естетичната дерматология?

Интелигентният естествен подход в цялостно оформяне на външния вид, а не работа на парче. В моята практика това е основно правило и не е нещо ново-винаги съм подхождала по този начин, а и  пациентите ми са определено с  такива изисквания. Истината е, че всеки от нас си има някаква  ниша, която го определя-оттам и кръгът и нивото на лоялност .

  1. Каква е тайната на поддържаната кожа?

Да бъде здрава, без пигментации и напукани капиляри, стегната и хидратирана. Да се харесвате в огледалото сутрин и без макияж. Да обръщате внимание на поддръжката, но без да  прекалявате с хаотични рекламирани процедури на принципа „проба/грешка“-просто изберете вашия дерматолог и мислете заедно с него.

  1. Жените приемат ли хирургичните естетични практики за справяне с проблемна кожа ?

Все по-малки намеси и все по- неохотно. Категорично предпочитат неинвазивните лазерни процедури по-често, отколкото скалпела. Но това е и световна тенденция.

  1. Какво е мнението Ви за “управление” на стареенето? Можем ли да го забавим?

Ние сами упрaвляваме живота и тялото си. Добре подбраната балансирана храна ,редовните тренировки и разходки, приемането на необходимите добавки и нискодозирани растежни фактори, които сега навлизат и у нас, категорично ще забавят този процес. Нашето тяло е нашият дом и наша отговорност е да се грижим за него. Как сме се справили- няма как да скрием.Кожата е демонстративен орган.

  1. Как една дама може да разбере, че е дошло нейното време за посещение при специалист по естетична дерматология?

Когато започне да се чувства некомфортно в огледалото въпреки усилията си. Или чуе леки намеци от приятелки; или пък получи ваучер за процедури за подарък за рождения си ден; или(ужас!) партньорът  и отбележи неразумно  колко добре изглежда някоя дама от компанията.

  1. Смятате ли, че жените на Балканите прекаляват в желанието си да направят устните си големи, още по-големи…?

Не е тайна, че жените от региона са известни с това и все още е така,за съжаление. Дори по различни международни форуми този географски тип се разпознава от далече. За мен се знае, че спирам пациентките си от прекомерни обеми, отказвам такава работа и често разграждам надсложеното някъде другаде.Твърде унифицирани лица се наблюдават по заведенията и моловете и индивидуалността се губи, а не се подчертава.Не разбирам защо тези момичета искат да се слеят , а не- да се  откроят.Надявам се с времето да разберат грешката си.

  1. Какво е бъдещето на естетичната медицина в близките години?

Определено идва времето на регенеративната физиологична медицина.Започва да се търсят възможностите да се подхожда ситемно отвътре навън и двата процеса да работят в синхрон.

  1. Какво за Вас е остаряването? Въпрос на субективно чувство ли е или на обективна реалност?

Никой не може да се скрие от естествения ход на живота.Стареем, то е ясно. Целта е да го правим с финес.Да не се състезаваме с числата на годините,а да се стремим да изглеждаме перфектно в кожата си независимо от тях. Не трябва да се фиксираме във възрастта-нека се радваме на възможностите,които имаме и да търсим приключения и предизвикателства на духа, дори в ежедневието след  50-те.

  1. Има ли нация, в която грижата за външността е на почетно място и заема важна част от всекидневието на хората?

Разбира се, че добрият външен вид е въпрос на самочувствие,но и на мислене.Той определено е бонус както в социалните,така и в професионалните отношения.Така че индустриализираните страни и тези с исторически традиции категорично определят тренда в поддръжката.Нали не си представяте италианки или французойки  занемарени? Лайфстайлът там не търпи да си скучен или неподдържан.НО: ненатрапчиво.

  1. Какви грижи ще препоръчате на хората, относно преминаването от зимен към пролетен период? Има ли нещо специално, което трябва да се следва, като процедури и превенция на стареенето?

Основното е хидратирането след студения и сух зимен въздух с мезотерапия, почистването на пигментациите, за да не се задълбочат през лятото, редовната лазерна процедура за стягане и ботокс преди да започне мръщенето на слънце.

  1. Как можем да поддържаме кожата си на път, какви са препоръките Ви към често пътуващите хора?

Фотозащита ,хидратиращ крем,термална вода , серум-задължително в козметичния несесер.

  1. С оглед на пандемичната ситуация, на кой сайт нашите читатели могат да Ви посетят?

Телемедицината е наистина невероятна възможност и от началото на пандемията пациентите ми в платформата healee.bg  се увеличиха значително.С повечето от тях приключваме в една сесия,а за някои се налага да дойдат на изследвания или процедури в клиниката.Но удовлетвореността е взаимна.Убедена съм,че това е една бързо развиващо се  и много полезно направление в отношенията лекар/пациент.

д-р Мариела Хитова

клиника ЕвроДерма

www.drhitova.com