Вече на 30. Каква е грижата за кожата сега?

Д-р Мариела Хитова отговаря на нашия въпрос:

Жените на 30 имат вече повече самоувереност от всякога. Те поемат контрол над връзките си, имат кола, банкова сметка и са готови за едно щастливо бъдеще. Да изглеждат добре на 30 е must have за тях и категорично кореспондира и с желанието им за перфектна кожа. Но точно тогава животът си прави жестока шега. Казано просто – започват да забелязват промени в лицето и тялото си. И сякаш изведнъж осъзнават, че и от тях се изисква да положат усилие за да задържат младостта и красотата си по-дълго. За да не станат 30-те, години на тревоги и дори на малко паника, трябва да се приемат няколко неща – вече имате нужда от повече сън, някои храни не са ви позволени, а всяко натоварване трябва да е внимателно подбрано и подходящо за вашия организъм.

През 30-те години се отваря цяла нова глава както в живота, така и в грижата за кожата. Лицето не изглежда така пълно, както е било – еластинът и колагенът намаляват драстично и не се възстановяват, бръчките започват да се задържат и в спокойно състояние или сутрин след сън, а промяната на хормоните започва да дава своя отпечатък върху лицето и тялото.

Моите препоръки са няколко. Започвайки от правилното хранене, което преминава през това както да включите в диетичния си план разнообразие от зеленчуци и плодове, които помагат за извеждането на токсините от тялото, така и да започнете да използвате  ключови съставки в поддръжката си като витамин С, антиоксиданти и хиалуронова киселина.

Тъй като текстурата на кожата ви е по-суха, тя е и по-малко толерантна на външните фактори като студ, сухо време, вятър и сапуни – подберете внимателно почистващите продукти – нека са с подходящо pH, а хидратиращите кремове да са съобразени със сезона и типа кожа.

Непременно си изберете и подходящи процедури за лице – леки пилинги, мезотерапии с колаген или хиалурон – това са нещата, с които трябва да започнете.

Не пропускайте ексфолиацията, тя е важна част от поддръжката на здравия и младежки вид на кожата. Трябва да се прави вечер, поне веднъж седмично. Използвайте и ретиноиден крем редовно, защото с възрастта кожата ви започва да се обновява по-бавно и да се задебелява – затова нейният блясък се губи. Препоръчвам дериватите на витамин А. Те са вашият пръв избор за козметика – заглаждат бръчките, премахват петната, а на клетъчно ниво увеличават колагеновия синтез и намаляват разграждането му. Правете пилинг процедури на определен период от време при вашия дерматолог, използвайте домашен скраб и кремове с ретинол, като цяло комбинирайте различни усилия за добър резултат.

А ако забележите, че кафеникавите петънца започнат да се задържат, резултат от дълги години слънчева експозиция, веднага включете  изсветляващи продукти в козметичния си арсенал.

Фотозащитата е задължителна за всяка възраст и сезон, като е препоръчително да използвате и фон дьо тен с UVA /UVB SPF 30.

Редовно спортувайте – упражненията (ако може на открито) не само ще подхранват кръвните клетки, но и ще изчистват кожата и ще са чудесна превенция на стреса.

Разбира се, ако можете да премахнете алкохола и никотина, ще забележите сами промяна в структурата и блясъка на кожата . Токсините във въздуха около нас са достатъчни за да натоварваме допълнително организма си.

Важно също е да пиете достатъчно вода: 8-10 чаши са добре за хидратацията . Ако добавите лимонов сок – още по-добре. Хидратацията е есенцията на поддръжката. Може да включите и овлажняващ  серум вечер или под дневния крем.

Не забравяйте, че младата и красива кожа е следствие на редовна и рутинна поддръжка още от най-ранна възраст. Колкото по-рано започнете да се грижите правилно за нея, толкова по-щедро тя ще ви се отблагодари в зрелостта.