Премахване на кожни образувания за гладка и красива кожа

Tози месец се обръщаме към д-р Мариела Хитова, водещ специалист в областта на дерматологията, с въпроса как да премахнем нежеланите кожни образувания като бенки, папиломи и брадавици, когато създават дискомфорт по отношение на самочувствието и общото ни здравословно състояние.

Искаме да знаем кой е най-базопасния и ефективен метод за това и определя ли се той от вида на проблема.

Доброкачествените кожни образувания като брадавици, бенки или папиломи могат да бъдат с различен цвят (кафяви, черни, червени, синкави, жълтеникави или с телесен цвят), форма (правилна окръглена, симетрични или асиметрични), големина (от няколко милиметра до сантимери) и повърхност (гладка, налобена или грапава, зърниста, ронеща се и т.н.). Могат да инфилтрират кожата в дълбочина или да са прикрепени към нея с тясна основа.

Въпреки напредъка си, медицината все още няма детайлни и категорични отговори за възникването на туморните образувания и връзката на различните видове кожни образувания с този процес.

При прегледа, който извършва дерматолога, първата и най-важна задача е да бъде определен произхода на бенките, папиломите или брадавиците и дали има потенциал за малигнизиране, т.е. дали има вероятност за израждане в раково образувание. Това се случва след подробна анамнеза на пациента, обстоен дерматологичен преглед, извършване на дерматоскопия и задължително хистологично изследване (биопсия).

Възможно е различните видове да нарастват бързо или пък да не се променят изобщо. Те могат да бъдат единични или множествени и да бъдат разположени по всички части на тялото. Макар че на пръв поглед може да ни се стори като нещо незначително, наличието им може да провокира както по-сериозни кожни заболявания, така и да предизвика неприятни усещания при допир или просто притеснения от чисто естетически характер. В тези случаи една не особено сложна процедура, особено на по-видимите или по-чувствителните части на тялото, може да внесе забележителна промяна по отношение на комфорта на пациента и цялостно да повиши качеството на живот.

Независимо от техния вид, знаем със сигурност едно – за да ги отстраним е нужен добре обучен специалист с дългогодишен опит и качествена апаратура. Ние се доверяваме на д-р Хитова, защото в своята практика през нея са минали стотици доволни пациенти и нейния професионализъм е доказан и признат от много международни институции в областта. Повече четете в следващите редове.

ВИДОВЕ ОБРАЗУВАНИЯ

Фиброми

Фибромите са често срещани доброкачествени образувания, представляващи малки израстъци по кожата. Причините за появата им са неясни, но съществуват различни предразполагащи фактори като фамилна обремененост, ендокринни или хормонални смущения, затлъстяване. Често се появяват по време на бременност или през менопаузата. Някои остават малки, докато други нарастват. Те обикновено се образуват в кожните гънки и могат да бъдат причинени предимно от триене на кожа в кожа. Често появата им погрешно се свързва с вирусна инфекция – на този етап няма медицински данни за подобна връзка. Добре е да се знае, че те никога не се променят злокачествено.

Себорейна кератоза

Себорейната кератоза представлява кафяви или черни образувания, обикновено намиращи се по гърдите и гърба, както и по главата,често  ронещи се.Пациентите дори ги изстъргват понякога и те после пак се появяват на същото място.Себорейните брадавици произхождат от клетки, наречени кератоцити и са доброкачествени.. Причината за появата е все още неясна. Има известна корелация между възрастта и появата на себорейна кератоза. Честотата на себорейната кератоза е по-висока при по-възрастните хора, откъдето произлиза и другото и название – сенилни (старчески) брадавици.

Ксантелазма

Ксантелазмите са най-честата изява на заболявания (ксантоматози) свързани с нарушения на липидната обмяна, но не и задължителна.Те се образуват от ксантомни клетки,които  се изпълват с мастни капки и се разполагат в горния рехав слой на дермата. Основният липид, който се съдържа в ксантелазмите, е холестерол. Представляват плаки – плоски или леко надигнати с тъмно жълтеникав цвят. Засягат най-често клепачите и то вътрешния ъгъл на окото. В началото се появява малко жълтеникаво петно, което постепенно се надига и удебелява. В съседство се появяват нови, които се сливат. Препоръчва се да се направят изследвания на мастната обмяна, кръвната захар и кръвното налягане.

Папиломи

Те са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човешкото тяло, причинени от човешкия папилома вирус ( HPV). Вирусът води до анормално разрастване на епителните клетки. Образуванията са различни по форма, размер и местоположение. Повечето са безопасни, но някои от тях носят заплаха от рак.HPV има много щамове, които са причина и за появата на различни видове папиломи.

Обикновени вирусни брадавици

Надигнати, окръглени, плътни формирования с грапава повърхност. Брадавиците могат да са с различна големина и пигментация. Те могат да се появят по всяка част на тялото, като имат различен клиничен вид. По длани и ходила се наричат „обикновени“ брадавици или с популярното им име „кокоши тръни“. По дланите растат най-често като издадени туморчета, а по ходилата, на местата където се стъпва и има натиск, растат навътре и причиняват често силна болка. Обикновено се наблюдават един или няколко вроговени участъци по кожата с черни „точки“ по повърхността. Размерите им варират от няколко милиметра до няколко сантиметра, а бройката – от една до десетки. Често появата им е свързана със засилено изпотяване на стъпалата, ходене на бос крак в обувки или сандали и други заболявания, които увреждат кожата и „помагат“ на вируса да навлезе в нея.  Особени проблеми създават, когато се появят под и около ноктите. Тогава премахването им без белези е изключително трудно. Заразяването на околонокътните пространства става при „разчопляне“ на други брадавици, при гризане на ноктите, по време на маникюр и други дейности, свързани с увреждане на кожата около ноктите.

Плоски или нишковидни папиломи

Миниатюрни образувания с плоска или нишковидна форма, които се появяват по лицето, шията, мишниците, гърдите. Този вид папиломи имат тенденцията да са многобройни.

Кондиломи (полови брадавици)

Единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи и устата както при мъжа, така и при жената. Оставени без лечение, могат да нарастват чувствително. Причиняват се от високорискови щамове на HPV и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката при жените.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМЪТ НА ЗАРАЗЯВАНЕ?

Заразяването с HPV може да стане при докосване на здрава кожа от заразена, при сексуален контакт, при използване на чужди вещи за лична хигиена (особено на обществени места – басейни, плажове). Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват. Всяка драскотина и микротравма по кожата и лигавиците са условие за развитие на HPV. Например, вирусните брадавици са много обичайни за зоните, които хората бръснат. Вирусът може да бъде предаден от човек на човек. Всеки може да разнесе заразата от едно на друго място по тялото си.

Човешкият папилома вирус може дълго време да съществува в латентна форма – възможно е да минат месеци след заразяването преди да се появи папилома. Съществуват редица фактори, които могат да го активизират. Сред тях са отслабване на имунната защита на организма, тежко протичащи простудни заболявания, хормонални промени, стрес.

ВИДОВЕ ОТСТРАНЯВАНЕ

По време на първото ни посещение е желателно да обсъдим с нашия лекар какви промени бихме искали да постигнем във външния си вид. Той ще разясни всичките възможни варианти, които са подходящи за нас, същността на отделните процедури, рисковете които крият, вида на обезболяване, както и цената.

Изборът на вида манипулация зависи както от вида на образуванието, така и от възможността за получаване на фин и незабележим постоперативен белег. Това е особено важно в случаите, когато лезиите са разположени по лицето.

Хирургична ексцизия

Прилага се както при доброкачествени лезии, така и при такива, които са определени за рискови. Представлява цялостно премахване на лезията, при което се отстранява и малка част от околната тъкан под формата на кръг или елипса. Процедурата е сравнително лесна и безболезнена (с местна упойка).

Лазерно третиране

Лазерният метод за премахване на папиломи, брадавици и бенки е значително по-щадящ за кожата и предполага по-бързо и безболезнено възстановяване от процедурата. Предпочетен метод от д-р Хитова като най-лека опция. Извършва се след прилагане на местна упойка, поради което е напълно безболезнен. С CO2 лазер се постига бързо, безопасно, комфортно и високoефективно отстраняване. Постига отлични резултати с голяма прецизност на третиране и контрол на действие, с най-добър профил на безопасност и намален риск от странични ефекти.

Електрокоагулация

Това е метод, при който се използва електрически ток, концентриран директно в точката на кожния израстък, в следствие на което тъканта на това място се умъртвява и несъвършеството изчезва. Възможно е по време на процедурата да изпитате слабо парене.

Криотерапия или химическа деструкция

Това е метод за премахване с помощта на локално приложение на течен азот, чиято температура е изключително ниска или концентрирана трихлороцетна киселина, което унищожава третираната тъкан – клетките губят целостта си и нежеланите израстъци просто изчезват. Процедурата е само моментно болезнена, което я прави и доста търсена.

КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КОЖНО ОБРАЗУВАНИЕ?

Отстраняването на бенката трае различно дълго в зависимост от размера и избраната техника, но обикновено отнема около 20 минути.

БОЛЕЗНЕНО ЛИ Е ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КОЖНО ОБРАЗУВАНИЕ?

Използва се местна упойка като се усеща само леко убождане от подкожната инжекция.

КАКВО ДА СЕ ОЧАКВА СЛЕД ПРЕМАХВАНЕТО НА КОЖНОТО ОБРАЗУВАНИЕ?

На мястото на отстранената бенка се образува коричка като от раничка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ СЕЗОН ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ?

Есента и зимата са най-благоприятния момент за извършване на този вид манипулация, когато слънчевото греене е ограничено и кожата няма да бъде подложена на допълнителни влияния като слънце, вода и др. В период от 2 до 4 седмици след отстраняването трябва да се избягват парни бани, сауни и други подобни процедури.