Контактната алергия – бичът на модернизацията

Кожните алергии се оказват един от най-често срещаните проблеми при съвременния човек. Огромен процент от хората страдат от поне един вид алергична реакция към заобикалящ ги във всекидневието дразнител. Причините за това са нарастващата „химизация“ на живота. Утвърдена истина в медицината е, че най-успешното лечение е това при което, когато премахнем причината за едно заболяване, изчезват и неговите симптоми. Ето защо установяването на конкретната причина или причини за кожната алергия се оказва изключително важно.

Разбираме, че в клиника ЕвроДерма извършват най-пълната гама професионално тестуване за алергични реакции, като общият брой на възможните за изследване алергени надвишава 250 броя. Освен това клиниката организира ежегодно Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще се проведе през целия месец декември. В годината на пандемията Covid-19, тя е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, ангажирани с инфекцията.

Повече за инициативата и за това как можем да установим, че имаме контактна алергия и към какво, разговаряме с д-р Мариела Хитова, безспорен професионалист в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина с дългогодишен и доказан опит в сферата.

S.B.: Д-р Хитова, обяснете ни какво всъщност представляват контактните алергии?

Д-р Хитова: През последните 2-3 десетилетия ежедневието ни е свързано с постоянни контакти с множество нови, дразнещи кожата ни вещества, допира до които предизвиква сърбящи обриви със зачервяване, уплътняване и сърбеж на местата на контакт. Кожните алергии са проблем, който става все по-често срещан и все по-труден за лечение. Причините за това са нарастващата „химизация“ на живота, свързана с ежедневен контакт с различни химични субстанции в боите на дрехите, кожата на обувките, гумените изделия, козметичните продукти, строителството, локални медикаменти, съставки на козметичните средства, продуктите за ежедневна хигиена (почистващи средства и измивни препарати, продукти за дезинфекция), храните, напитките, татуировките и много други.

S.B.: Как се установява контактната алергия и по какъв начин я различаваме от други подобни състояния?

Д-р Хитова: Поставянето на диагнозата контактна алергия става въз основа на клиничната преценка на дерматолога по време на прегледа. Видът на обривите по кожата на пациента, както и хронологичната връзка на появата им след контакт с определени вещества, насочват лекаря към търсене на специфичен дразнител. В този процес, основна роля заема един от съвременните методи за диагностициране на контактната алергия – епикутанно кожно тестуване.

Самото тестуване се осъществява чрез нанасяне върху повърхността на кожата на вещества от нашия бит, които най-често биха могли да провокират алергия или раздразване на кожата. Прилагат се стандартизирани серии от алергени, които са специфични за всеки регион на света. Подбирането на конкретните алергени (стандартна редица) се основава на наблюденията и опита на много лекари за установяване на химическите вещества, прилагани най-често в бита и работната среда в съответната част от света. В България се прилага стандартизирана Европейска серия за тестуване за контактни алергени, които са 30 на брой или разширена с 43 вида (при екзема, напр. около 80% от изследваните имат положителна реакция към поне един алерген).

S.B.: Какво представлява тестуването за алергии?

Д-р Хитова: Тестуването на практика представлява закрепване на хипоалергични камерки, съдържащи изследваните алергени, най-често в областта на гърба. На 48-ия час камерите се премахват и се документира ранната реакция. Отчитането на по-късните реакции се извършва на 72-ия час и на 7-ия ден. Когато пациентът е алергичен към определен алерген, кожата под съответната камера се зачервява и възпалява в зависимост от тежестта на алергията. Тогава тестът е позитивен и пациентът получава подробни писмени указания с какви вещества трябва да избягва контакт, за да не се активира неговата алергия – алергологичен паспорт с информация за съставката, към която е алергичен. След това трябва да избягва  доказаните алергени, да ползва почистващи продукти и кремове без консерванти и аромати – така наречената медицинска козметика, преминала през тестове и проучвания. Част от алергените се намират и в храната. Затова препоръчваме и специален хранителен режим.

В клиниката разполагаме и със специализираните сериии- козметична ,фризьорска, метали, акрилати (за маникюристки например), бои като общият брой на възможните за изследване алергени надвишава 250 и е най-пълната гама в страната.

Ако подозирате реакция към някое от средствата в домашната или работната  среда, можете да го донесете при тестуването, за да се определи чувствителността на кожата и към него.

Утвърдена истина в медицината е, че най-успешното лечение е етиологичното. Казано по друг начин: когато премахнем причината за едно заболяване, изчезват и неговите симптоми. Ето защо установяването на конкретната причина или причини за кожната алергия е изключително важно.

S.B.: Кои козметични продукти предизвикват алергии?

Д-р Хитова:  Голямо международно проучване от 2016 г. показва, че делът на алергиите, предизвикани от козметика, е 34%. Най-честите алергени са парфюмите, консервантите и боите за коса.  Най-честият алерген е перувианският балсам – един от парфюмните алергени, следват ароматите, боите за коса, един консервант в мокрите носни кърпички.

По-често алергични реакции предизвиква козметиката, която остава върху кожата – кремове, лосиони, тоалетни млека, тоници. Но напоследък много повече проблеми причиняват лакът за нокти и продуктите за грим. При така нареченият shel lack – маникюр, който се прави по специална технология с ултравиолетови лампи- алергичният контактен дерматит се проявява предимно по лицето, защото там най-често се пипаме с пръсти.

Алергична реакция може да предизвика и нещо съвсем безобидно, като например ланолинът, който се счита за безвреден. Контактната алергия към ланолин е около 2% от всички случаи, но ланолинът се среща на много места – в кремовете за бръснене, в продуктите за слънцезащита, в препаратите против хемороиди, във ветеринарно-медицинските продукти, в медицинските шампоани. Опасността дебне почти навсякъде.

S.B.: Мъжете или жените страдат по-често от алергии към козметика?

Д-р Хитова: Разбира се, че жените, защото ползват много повече козметика и придобиват свръхчувствителност на по-ранна възраст. Често при тях тези процеси се отключват и в климакса.

S.B.: Проблемът с козметичните алергии решава ли се от натуралните продукти?

Д-р Хитова: Натуралната козметика не дава гаранция, че е безвредна. В последните 20 години се наблюдава бум на алергичните заболявания, свързан с масовата употреба на козметика. Дори се прогнозира, че през 2025 г. всеки втори човек на планетата ще страда от алергия. Честа заблуда у пациентите е, че са защитени, когато ползват натурални продукти. На практика натурален означава, че съдържа растителен екстракт. Но това не значи, че въпросният крем е лишен от аромати или консерванти. Натурална козметика означава, че имаме допълнителен алерген – съответният растителен екстракт. Ако не е правилно дозиран, той може да предизвика контактен дерматит у хората със склонност към алергични реакции.

S.B.: На какво се дължи лавинообразното разпространение на алергиите?

Д-р Хитова: Те са една от болестите на цивилизацията. Освен това непрекъснато се появяват нови алергени в средата на живот.

На пазара ни предлагат козметика от Африка, от Китай, от Америка с растителни съставки, каквито не сме срещали преди това. Най-честият алерген – никелът – се съдържа в такива предмети от бита, като мобилните телефони, всички бели на цвят монети, включително в евроцентовете и в нашите 10, 20 и 50 стотинки. Всяко нещо, което се появява, за да ни улесни живота, безспорно крие в себе си и алергени.

Ето един интересен пример: проучване за честотата на атопичния дерматит в Китай и в Иран, а след това и в поколението на китайски и ирански емигранти в Америка. Изведнъж от 2-3% честотата  сред тази популация скача на 18-20%. Този факт доказва какво се случва, когато хората преминават от обикновен природосъобразен начин на живот в цивилизация, където всичко, което те заобикаля, може да причини алергии. Независимо, че генетичният фон е еднакъв.

S.B.: Разбрахме, че през месец декември в клиника ЕвроДерма ще се проведе традиционната ХІІ-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Разкажете ни повече за тази инициатива?

Д-р Хитова: За разлика от другите години, този път ХІІ-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания ще се проведе през целия месец декември. В годината на пандемията Covid-19 е естествено тя да е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, ангажирани с инфекцията.

Те са най-често засегнатата професионална група, която получава нежелани реакции на кожата в резултат от непрекъснатата употребата на лични предпазни средства (ЛПС) (двама от трима медицински специалисти). Професионалните кожни заболявания при тях по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи: механично увреждане на кожата, увреждане на кожата, свързано с влага, контактни реакции, обостряне на вече съществуващи дерматози.

Клиничният модел е многостранен, като най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.

Кампанията е под егидата на БДД и Европейската асоциация за професионални заболявания – част от паневропейска инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и клиника ЕвроДерма отново е един от деветте центъра в страната.

S.B.: Какво включват инициативите в рамките на кампанията?

Д-р Хитова: Инициативите в рамките на кампанията включват – безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Covid-19 и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти. Освен това повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Covid-19 инфекцията. В допълнение се ангажираме и с повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане.

Това е нашият малък принос към всички онези, които ежечасно,  безпределно, абсолютно осъзнато се отдават на една единствена цел: да помогнат на всеки един от нас въпреки тежката ситуация!

Бъдете отговорни, пазете се и пазете околните, за да имате светли и весели празнични дни!